ponedeljek, 28. januar 2013

“STARA ŠOLA - smešne cene, resen namen”



Kaj je Stara šola?

Stara šola, ki se nahaja v Sevnici, je zasnovana kot prostor lokalne izmenjave, ker temelji na sodelovanju in vključevanju različnih akterjev iz lokalnega okolja, rokodelcev, podjetnikov, prostovoljcev, društev ter lokalne skupnosti in deluje po principu socialnega podjetništva, ki za izvajanje dejavnosti zaposluje težko zaposljive osebe. Namen projekta Stara šola je na eni strani ohranjanje naravnih virov in rokodelskega znanja z organiziranjem kreativnih delavnic, na drugi strani pa usposabljanje, dvig kvalificiranosti ter zaposlitev socialno ogroženih ciljnih skupin iz širšega lokalnega okolja. 

Katere so dejavnosti stare šole?

Dejavnosti STARE ŠOLE so razdeljene na izvajanje aktivnosti centra ponovne uporabe, izvajanje tehničnih neformalnih izobraževanj in tehnične re-produkcije ter mreženje med podjetji, občinami in rokodelci Posavja.

 

Kakšno je delovanje stare šole?

Deluje tako, da nam ljudje donirajo stvari, ki jih ne potrebujejo več, so pa še lepe in uporabne za nekoga drugega. Donirane izdelke presortiramo, očistimo in obnovimo ter jih ponudimo na ponovno uporabo po simboličnih cenah. Precejšen del pridobljenih predmetov, predvsem oblačil pa tudi podarimo za humanitarne namene, kar pa je v prvi vrsti tudi naša usmeritev (pomagati ljudem). Z nakupom ponovno uporabljene tehnike, pohištva, oblačil, igrač, knjig ne le privarčujete, ampak prispevate k večji socialni varnosti, trajnostnemu razvoju in varovanju našega lokalnega okolja. V Sloveniji ideja ponovne uporabe sicer še ni tako poznana, vendar ljudje že vedo, da se pri tem prihrani ogromno energije in CO2, ki bi bil pri odlaganju ali sežiganju še uporabnih izdelkov sproščen v okolje. Prav tako pa se vse bolj zavedajo, da imajo nekateri stari izdelki neprecenljivo vrednost za zbiratelje ali pa spadajo celo v našo kulturno zapuščino.

Kako lahko preko nas pomagate drugim?

Preprosto, še uporabnih stvari ne mečite stran, temveč jih raje darujete nam. Če ne veste kam odnesti predmete, ki jih želite podariti, naj vas opomnimo, da bomo na vašem Mestnem sejmu v Kostanjevici na Krki imeli manjšo stojnico, pri kateri bomo sprejemali vaše donacije (uporabne stvari) in vam poskušali še bolj približati idejo Stare šole. Če pa vas pot slučajno zanese v Sevnico pa vas vabimo, da si obiščete našo prenovljeno prodajalno, ki se nahaja v neposredni bližini železniške postaje.

 

 

Zbirali bomo naslednje uporabne predmete:

-          gospodinjske aparate

-          tehniko in računalniško opremo

-          igrače in igre

-          knjige in starine

-          športne pripomočke

-          okrasne drobne predmete

-          obutev in obleko

-          posodo in kozarce

-          pohištvo (za odvoz večje količine pohištva se lahko dogovorite po telefonski številki  031-28-11-77)

Vljudno vabljeni na druženje z nami na Mestnem sejmu v Kostanjevici na Krki.

Več informacij o projektu Stara šola na starasola.knof.si ali na 031-28-11-77.

 

Ustanovitelj: KNOF socialno podjetje. Partnerji projekta: Občina Sevnica, Komunala Sevnica, KŠTM Sevnica. Projekt omogoča Evropski socialni sklad.

 

 





Ni komentarjev:

Objavite komentar