ponedeljek, 28. januar 2013

Bajka o vilah Čestitkah po ljudskem izročilu v narečju


 
 
 
 
 
 
Kostanjevica na Krki in okoliške vasi so znane po raznolikosti govorov.
Na majhnem območju obstajajo velike govorne razlike. Skoraj vsaka vas ima  svoj govor 
in glas. Narečna beseda se je med ljudmi prenašala in oblikovala iz roda v rod.
Danes  lahko v jeziku prepoznamo različne vplive na govor in pred nami se ob
skrbnem poslušanju razkriva tančica zgodovine slovenskega  naroda iz obmejnega območja, kjer so se menjavale različne  državne tvorbe in kjer je bil posameznik zmeraj
del kolesja zgodovine. Tako se je ohranila tudi ljudska bajka o vilah Čestitkah, ki je nastala v Kostanjevici in okoliških vaseh.
 
Zavedamo se pomena ustnega izročila, zato smo v Zavodu Otok posneli in  izdali zgoščenko „Bajke o vilah Čestitkah“ ter jo oživili z domačini, ki jo vsak pripoveduje v svojem domačem narečju. S posnetki bi radi poudarili pomen izročila in sporočila starejše generacije mlajšim rodovom.
 
Ohranimo naše stare korenine, širimo in poglabljajmo jih v današnjem slovenskem prostoru in času, da bo slovenski človek še naprej trden, zaveden in ponosen.
 
Levko Colarič nam je spregovoril po kostanjeviško, Fani Strle Hribar po oštrško, Simona Stopar po orehovško, Jože Gorenc po vodeniško, Marija Gjurekovič po prekopško in Matija Stipanič v slovenskem knjižnem jeziku. Zvočno gradivo sta zbrali in uredili Darja Janškovec in Vesna Hrovat. Avtorsko glasbo za bajko o vilah Čestitkah je napisal Peter Urek. Celostno podobo ploščka sta naredili Sandra Hrovat in Vesna Hrovat. Posneto v   studiu Studio multi-records, tonski mojster Uroš Bon.
Projekt so finančno podprla Občina Kostanjevica na Krki in posamezniki. Vsem sodelujočim v projektu se Zavod Otok ponovno iskreno zahvaljuje.
 
Zgoščenko „Bajka o vilah Čestitkah  po ljudskem izročilu v narečju“ lahko naročite po povzetju ali osebno na naslovu Zavoda Otok, Dobrava pri Kostanjevici 2, 8311 Kostanjevica na Krki.
Redna cena posameznege izvoda je 12,00 €. V ceni niso všteti poštni stroški pošiljanja.
Zgoščenko lahko osebno prevzamete na sedežu Zavoda Otok, Dobrava pri Kostanjevici 2, 8311 Kostanjecica na Krki  po predhodnem naročilu na telefonsko številko 040 657 015.
 
 
 
 
 
Odkrivajmo lepote ob poti vil Čestitk

 

Ob vsakem sprehodu od Galerije Božidar Jakac, kjer se začne pravljična pot vil čestitk in do njenega konca pri podzemni jami Čestitke, se nam odkrivajo nove  lepote našega kraja. Veliko domačinov še nikoli ni videlo sedečega bogca,  ki  že dolga leta čaka na vile Čestitke, da  ponovno pridejo v dolino.

Ali ste morda opazili, da imamo kapelico z lesenimi stebri, vilinske cekine in še mnogo drugih zanimivosti.

Podajte se z nami na Naj pot – Pot vil Čestitk, ki ji je Turistična zveza Slovenije januarja 2012 podelila priznanje za 1. mesto na regijskem tekmovanju.

 

V nedeljo 23. Junija 2013 ob 15. uri se bomo podali na ogled poti vil čestitk in ob pomoči različnih poznavalcev kulturne in naravne dediščine odkrivali tančico skrivnosti in lepote poti.

 

Na začetni točki pri Galeriji Božidar Jakac, natančno za mostom ob potoku Obrh, se bomo podali čez vas Orehovec naprej po Rutnski poti do okamenelih vil čestitk in do podzemne jame.

 

Dolžina poti: 4 km

Dolžina izleta: približno 3 do 4 ure, odvisno od programa vodenja in starost obiskovalcev.

Zahtevnost: Pot vil čestitk je srednje zahtevna, primerna je za otroke z dobro kondicijo od 3 let naprej.

Priporočamo: primerno obutev in obleko ter zaščito pred insekti.

 

Uporaba poti je na lastno odgovornost.

 

Ogled je brezplačen.

Na poti boste lahko kupili vilinske kruhke in pijačo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar