petek, 6. marec 2009

VILINSKI KRUH

Tale slasten kruh
pač ni navaden kruh.
Zanj recept so nam poslale vile.

Te nekoč so na Gorjancih
iz ljudi pošteno norce brile,
zato so v kamen zdaj se spremenile.



Kaj vzamem?
- 1 kg vilinskega žita
- ščepec škratovih pekočih kristalov
- 40 g stopljenih ledenih kock
- gorjanska zelišča
- deževnica


Vzemi kilo vilinskega žita, ki ga presej skozi sito, ki vodo drži. Dodaj ščepec škratovih pekočih kristalov in premešaj. Naredi hrib in na sredini veliko jamo, vanjo zlij stopljeno ledeno kocko in vse to zmešaj. Če je presuho dodaj deževnico. Močno pregneti, da dobiš gladko testo. Testo raztegni in posuj z gorjanskimi zelišči. Potem testo zvij in ga razreži na pet centimetrov debele obroče. Vzemi leseno kuhalnico in ročaj zapiči v sredino ter močno vrti, da narediš luknjo. Tako pripravljeno testo položiš v pekač in ga daš počivati. Čez 3 minute posuj hlebčke z otrobi in jih pusti na toplem da vzhajajo. Čez približno eno uro jih daj v ogreto pečico 180°C, da se spečejo. Med peko jih nadzoruj!
Pečene potolčeš po hrbtu in morajo globoko zadoneti.

Dober tek!

Vilinski slovar
vilinsko žito = moka
škratovi pekoči kristali = sol
stopljene ledene kocke = kvasa
gorjanska zelišča = domače najljubše začimbe
deževnica = topla voda


Izdelava vilinskih kruhkov: Lučka in Gašper

besedilo in fotografije: Vesna Hrovat in Alenka Lamovšek

2 komentarja:

  1. Njami,kruhki dišijo, vile plešejo in fotografsko oko je fantastično

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala Sabina, upam da se s svojimi škratki pridružiš enkrat na poti Čestitk :)

    OdgovoriIzbriši