petek, 6. marec 2009

PRAVLJIČNA POT VIL ČESTITK


Nekoč pred davnimi, davnimi časi, ko so v tej deželi še živele vile, ki so jih klicali Čestitke, so bili prebivalci Kostanjeviške doline deležni obilja in brezskrbnosti. Nato pa se je nekega dne zgodilo,...

Kaj se je pripetilo? Preostanek te skrivnostne zgodbice boste slišali na pravljični poti Vil Čestitk.


Opis poti

Iz Kostanjevice na Krki odidemo do vznožja Gorjancev, od koder se po široki poti povzpnemo po pobočju mešanega gozda. Na poti srečujemo simbole, ki so jih pustili škratje, vile in velikani. V pravljični svet so povezani različni motivi kulturne in naravne dediščine.
Pogovarjamo se o pravljici vil Čestitk in izbiramo njen konec.

Kjer se hrib zaleti v hrib, se to območje imenuje Rigle. Tukaj lahko opazujemo vrh najzahtevnejše poti na tem območju. Domačini jo imenujejo pot čez Rigle. Je označena in opremljena s klini in zajlami.

Mi pa se podamo do Čestitk po Rovtarski poti in je dostopna vsem.
Odpre se nam prečudovit pogled na Kostanjeviško dolino. Pred seboj vidimo mogočen Krakovski gozd in edini naseljeni otok v Sloveniji, Kostanjevico na Krki. Ob vznožju se nam razkazuje samostan, kjer so vile Čestitke ponoči pridno rušile, kar so domačini čez dan zgradili.
Nato pridemo do področja, kjer se križajo poti. Vile so na svoji zadnji poti spekle kruh, ki ga domačini v spomin nanje še danes pečejo.
Vrhunec našega izleta dosežemo ob podzemni jami. Imenuje se jama Čestitk in ni dostopna za obiskovalce, lahko pa pokukamo skozi njeno ozko odprtino. Ko se obrnemo nazaj, se pred nami pokažejo v vsej svoji veličastni podobi okamenele vile Čestitke. Prepustimo pot svoji domišljiji in se prepustimo čarobnemu vilinskemu svetu.

Za tiste ki radi dolgo hodijo je mimo Čestitk speljana označena pot do Trdinovega vrha na Gorjancih.

Nas pravljica o Čestitkah tako prevzeme, da se po isti poti spustimo v dolino. V zimskem času, ko je veliko snega, kar na saneh.


Dolžina izleta: približno 2 do 3 ure, odvisno od programa vodenja.
Zahtevnost: Pot Čestitk je srednje zahtevna, primerna je za otroke od 3 let naprej.
Smer: Gorjanci
Čas obiska: ob vsakem letnem času


Kontakt in prijave:
Zavod Otok, Kostanjevica na Krki, zavod.otok@gmail.com
Vesna Hrovat, vesnahrovat@gmail.com, 040/657-015
Alenka Lamovšek, alenka.lamovsek@gmail.com, 041/890-909

Besedilo in fotografije Vesna Hrovat in Alenka Lamovšek

Ni komentarjev:

Objavite komentar